Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πολύ χαμηλή η απορρόφηση αποφοίτων ΙΕΚ και ΚΕΚ στην απασχόληση

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται τα ποσοστά απορρόφησης των εκπαιδευομένων στις δομές της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΑΕΚ) και της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) από την αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

Επίσης, πολύ χαμηλή είναι η διατηρησιμότητα της εργασίας τους ως προς το χρόνο, η συνάφεια της εργασίας τους με το αντικείμενο της κατάρτισης, καθώς και η αξιοποίηση των γνώσεων από την κατάρτιση στην εργασία τους. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της «πρωτοποριακής», όπως ειπώθηκε, για τη χώρα μας έρευνας, η απορρόφηση των καταρτισμένων σε αυτές τις δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης (μη τυπικής), στην απασχόληση είναι πολύ χαμηλή και σε ποσοστά διαμορφώνεται για τους αποφοίτους της ανοιχτής επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) σε 21,8%, ενώ για τους αποφοίτους της συνεχιζόμενης (ΚΕΚ) σε 15,7%.
Μέσα σε διάστημα 18 μηνών έχασαν τη δουλειά που είχαν βρει μετά την κατάρτιση τους το 81,2% των αποφοίτων των ΙΕΚ και το 81,5% των αποφοίτων των ΚΕΚ. Αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο απώλεσαν τη δουλειά τους το 37,7% των καταρτιζόμενων των ΙΕΚ και το 29,3% των ΚΕΚ.
Για τη σχέση κατάρτισης και εργασίας, σε σχέση με την αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν, προκύπτει ότι 32% των αποφοίτων ΙΕΚ βοηθήθηκε στο αντικείμενο εργασίας του από την κατάρτιση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των καταρτιζόμενων σε ΚΕΚ ήταν μόλις 21%.
Επίσης, μόνο 15 στους 100 καταρτιζόμενους της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βρίσκει εργασία σε διάστημα δυόμισι μηνών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των καταρτιζόμενων της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι 21 στους 100, στο ίδιο διάστημα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά τα ΙΕΚ ένα ποσοστό 62,3%, όπως προέκυψε από την έρευνα, δεν πήρε τελικώς πιστοποίηση.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2401 αποφοίτων της κατηγορίας ΑΕΚ και της κατηγορίας ΚΕΚ (δηλαδή αποφοίτων δημοσίων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), αντιστοίχως) της περιόδου 2008 - 2009, με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων, καθώς αυτή ήταν η τελευταία χρονιά, μέσω προγραμμάτων, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα. Ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος ήταν των αποφοίτων ΙΕΚ τα 28,1 χρόνια, ενώ των ΚΕΚ τα 40,5 χρόνια.
Η έρευνα καταλήγει με τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής για τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης, μεταξύ αυτών, την υποστήριξη των πολιτών με πολύ χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο που δεν συμμετέχουν ικανοποιητικά σε προγράμματα διά βίου και επαγγελματικής κατάρτισης, η ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικού συστήματος ποιότητας στους τομείς αυτούς, η αποφυγή καταχρηστικών μεθόδων που καθιστούν την πρακτική άσκηση μηχανισμό «υποκατάστασης» ή «αντικατάστασης» εργαζομένων και μείωσης των αμοιβών (προγράμματα voucher), η ανάπτυξη εθνικού πλαισίου προσόντων και συστήματος πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων κ.α.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση από τον διευθυντή του ΚΑΝΕΠ Χρήστο Γούλα και τον επιστημονικό συνεργάτη του ΚΑΝΕΠ επίκουρο καθηγητή Νίκο Φωτόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, συνδικαλιστών της εκπαίδευσης και βουλευτών. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βοηθός διευθυντής του CEDEFOP Christian Lettmayr.  Παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα έγινε από στελέχη του ΠΑΜΕ.